Mann (58) slet i flere år med økende smerter i bena, hoftene og knærne. Fastlegen sørget ikke for nødvendige undersøkelser. Smertene skyldtes tette blodårer i bekkenet, og forsvant etter en relativt enkel operasjon.

Betalte selv: Pasienten hadde store smerter i bena, og det ble etter hvert så ille at han nesten ikke kunne gå. I tillegg til smertene var han plaget med treg mage, og hadde problemer med vannlatning. Fordi fastlegen ikke tok ham alvorlig, valgte han å betale for undersøkelser hos en privat spesialist. Etter at det ble gjennomført flere undersøkelser av blodtilførselen til bena hans, kom det for en dag at han hadde tette blodårer i bekkenet. Dette var årsaken til både smerter og plager.

Vellykket operasjon: Mannen gjennomgikk en vellykket operasjon på et offentlig sykehus. Etter operasjonen forsvant smertene i bena, hoftene og knærne, og han ble raskt kvitt problemene med å bevege seg. Både fordøyelsen og vannlatingen kom også raskt i gjenge etter at han ble operert.

Tørrlagt alkoholiker: Mannen var tørrlagt alkoholiker, og hadde tidligere vært gjennom en hjerteoperasjon på grunn av trange blodårer i hjertet. Han la aldri skjul på sin alkoholisme overfor fastlegen, men opplevde at fastlegen ikke tok hans smertehistorier alvorlig, nettopp fordi han hadde en fortid med rusproblemer.

Svikt hos fastlegen: Pasienten tok kontakt med Norsk Pasientforening for å få hjelp til å søke erstatning. Foreningen gjennomgikk saken, og konkluderte med at fastlegen hadde sviktet sin oppgave ved ikke å sørge for å undersøke årsakene til mannens smerter. Saken er til behandling hos Norsk Pasientskadeerstatning.

Norsk Pasientforening hører mange historier om at helsevesenet ikke gjør nok for å finne årsaken til at pasienter sliter med kroniske plager og smerter.  Pasienter som har hatt eller har et rusproblem, møter ofte ekstra store problemer med å bli trodd, fordi deres plager og smerter avvises som konsekvenser av rusproblemene.