En 22 år gammel gravid kvinne ble innlagt på sykehus med kvalme og sterke magesmerter. Først etter fire dager ble hun operert for blindtarmbetennelse, men da var det for sent. Tarmen var sprukket og hun mistet barnet. I tillegg fikk hun ødelagt en av eggstokkene.
Feilvurdering
Kvinnen var gravid i 10.uke. Hun ble diagnostisert med svangerskapskvalme og innlagt på gynekologisk avdeling. Til tross for at hun raskt ble dårligere, fikk feber og kastet opp, gikk det fire dager før det ble tatt relevante blodprøver. Da ble hun også undersøkt av en kirurg og endelig operert.
Store konsekvenser for pasienten
I tillegg til å miste barnet og få ødelagt en av eggstokkene, fikk kvinnen en rekke langvarige plager etter operasjonen. Hun slet med magesmerter, tretthet, utmattelse og kvalme. I lange perioder måtte hun ta sterke smertestillende, hun gikk kraftig ned i vekt, og hun fikk hyppig cyster på den ene eggstokken hun hadde igjen.
Fornyet vurdering
Sykehuset fant ingen årsak til kvinnens plager, og fastlegen var opprådd. Kvinnen kontaktet Norsk Pasientforening, som hjalp henne med å få en fornyet vurdering hos gynekolog og gastrokirurg. Hun fikk hjelp og behandling for sine plager, fikk tilbud om IVF-behandling og fødte senere et velskapt barn.
Pasienten får erstatning
Norsk Pasientforening gjennomgikk all dokumentasjon om kvinnens sykdomsforløp, og konkluderte med feilbehandling. Kvinnen søkte og fikk innvilget erstatning fra Norsk Pasientskaderstatning (NPE). Saken ble også brakt inn for Statforvalteren som konkluderte med brudd på forsvarlighet og brudd på intern kontroll.
Norsk Pasientforening ser mange eksempler på manglende faglig samarbeid internt på norske sykehus. Fordi denne kvinnen var gravid og ble plassert på gynekologisk avdeling, ble hun vurdert og behandlet kun med utgangspunkt i graviditeten. Gastrokirurgen ble tilkalt for sent. Hun ble heller ikke tatt alvorlig da hun fortalte om sine smerter.