Tlf: 22 00 74 00 Telefontid (man-tors) kl 10:00 til 15:00. (fre 10-12) E-postpost@pasient.no

Kulen på låret vokste fra størrelsen på en halv pingpongball til en svulst på 3,8 kg i løpet av knapt fire måneder. Legene påsto hårdnakket at det var et hematom- en blodansamlig under huden. Det skulle vise seg å være et sarkom – kreft i bløtdelsvevet. Pasienten, vi kaller henne Hanne, tok kontakt med fastlegen i januar 2021. Hun var bekymret for kulen hun kjente på låret. Hun beskriver den selv som på størrelse med en liten halv pingpong ball. Det skulle ta 15 henvendelser til fastlegen og besøk hos privat ortoped før hun endelig fikk hjelp. Hvordan er det mulig?

Salve mot kreft

Pasienten hadde i samme periode som hun oppdaget kulen, falt, slått og vridd kneet. Det ble tatt MR som viste en «slags sprekk/ brudd i venstre kne». Kneet var svært smertefullt og man ser av journalen at legen var opptatt av å hjelpe pasienten med det vonde kneet. Kanskje det var en av årsakene til at kulen på låret raskt fikk diagnosen hematom og ikke ble sett på som noe man trengte å gå videre med. Men etter hvert som kulen vokste og smertene økte ble legen nødt til å skifte fokus. Han skrev ut en salve som ikke hjalp. Tvert imot økte kulen ytterligere i omfang og i midten av februar ble hun tilbudt en ultralydundersøkelse på fastlegekontoret.

Ingen tar pasienten på alvor

Heller ikke denne undersøkelsen ga noe klart bilde av hva det kunne være. Fastlegen rekvirerte MR som ble tatt på Aleris et par uker senere. Men det eneste man så var det som ble beskrevet som en muskelruptur og væskeansamling/hematom. Hun ble undersøkt av ortoped på Aleris som ikke så noen grunn til å henvise henne til tapping.

Pasienten forteller at når hun leser journalen kan det virke som legen blander sammen den stadig voksende kulen på låret og skaden hun hadde pådratt seg etter flere fall. Hun synes det ser ut som om legen trodde at hun også hadde slått seg på låret – han beskriver til og med «aner blålig misfarging» på låret – noe pasienten aldri har sett. Likevel ser hun av journalnotatene hun har fått tilgang til, at legen slår sammen disse «skadene». Hun forteller at han så vidt undersøkte kulen et par ganger og holdt fast ved diagnosen hematom.

En halv pingpongball blir til en støtkule

I slutten av mars skriver fastlegen: Hematomet bare øker, står som en ballong nå. Varmt, ikke ømt og ikke rødt. Sprer seg mot hofteområdet. Fastlegen ordinerer antibiotika. Pasienten merker ingen forskjell etter kuren. Etter flere smertefulle uker og desperat venting på at noe skal skje blir pasienten endelig henvist til undersøkelse på sykehuset.

I mai får hun diagnosen: en ondartet svulst i bindevev og bløtvev.

Pasienten blir operert og kirurgene fjerner 3,8 kilo vev og væske. Store deler av lårmuskulaturen blir også fjernet.

Det har gått et år nå og Hanne har fått behandling både med cellegift og stråling. Hun kan ikke lenger gå på ski, løpe eller danse- det fysiske tapet føles som det verste. Og hun spør seg selvsagt om dette kunne vært unngått hvis svulsten hadde blitt oppdaget da den var stor som en halv pingpongball…

Hanne tok kontakt med Norsk Pasientforening fordi hun håper at noen kan lære av hennes sak og bidra til å minske sjansen for feildiagnostikk av sarkom.

Vi vil bistå henne i en søknad om erstatning fra Norsk Pasientskadestatning (NPE).