«Bortkastet og uten effekt» var tittelen på på Aftenpostens førsteside forleden dag.I artikkelen fremgår det at tilbudet om å bli operert for en vanlig type skuldersmerter varierer kraftig, avhengig av hvor i landet du bor. Og man finner ingen annen grunn til at dette varierer så mye enn at det er ulik praksis og dermed ulike vurderinger avhengig av hvilken lege du treffer på og/eller hvor du blir behandlet. Norsk Pasientforening ser dessverre jevnlig eksempler på behandling som ikke skulle vært gitt og som noen ganger har medført alvorlig skade.

Selvfølgelig ønsker vi alle å få behandling når vi er syke, men det vi kanskje ikke tenker så mye over, er faren for overbehandling. At du rett og slett får behandling som hverken er nødvendig eller nyttig, og som i verste fall gjør deg verre. Gjennom kampanjen «Gjør kloke valg» som ble lansert i fjor høst, oppfordrer Legeforeningen oss alle om å stille følgende enkle spørsmål i møtet med behandler:

Hvorfor må jeg egentlig ha denne behandlingen? Hvilken risiko og bivirkninger vil den kunne medføre? Finnes det gode alternativer og hva skjer om jeg ikke gjør noe?