Mann (55) var plaget av kraftige anfall av besvimelse. Han ble undersøkt fire ganger på det samme sykehuset, for den samme lidelsen hver gang. Før hver undersøkelse måtte han først til fastlegen for å få henvisning, og så vente tre måneder i kø.

Gjenganger Pasienter som sendes frem og tilbake mellom sykehus og fastlege for å ta stadig nye prøver og undersøkelser, er en gjenganger på listen over problemer pasienter opplever i møte med helsevesenet. Årsaken til dette problemet er som oftest en kombinasjon av rot og manglende kunnskap om reglene.

Sykehusets ansvar Regelverket er helt tydelig når det gjelder saker som dette. Sykehuset har ansvaret for å foreslå videre utredning hvis og når undersøkelser ikke gir funn som kan føre til diagnose og behandling. Det er ikke meningen at pasienten skal bli sendt tilbake til fastlegen bare for å få henvisning til nye undersøkelser.

Stor belastning Da mannen på 55 kom til Pasientforeningen for å få hjelp, var både han og hans familie utslitt av venting, uro og usikkerhet, og stilte spørsmål om hvorfor fastlegen måtte kontaktes for at det samme sykehuset skulle få gjennomført flere undersøkelser, som alle gjaldt den samme lidelsen.

Et år i køer Pasientens undersøkelser tok nesten et helt år, inkludert ventetidene. Mannen hadde i mellomtiden fått beslaglagt førerkortet og opplevd flere alvorlig fall, på grunn av at han fikk hyppige besvimelsesanfall uten forvarsel.

Når pasienter kommer til Norsk Pasientforening med problemer som mest sannsynlig skyldes at sykehus eller leger rett og slett ikke kjenner reglene, starter arbeidet alltid med en telefon for å sjekke om det er mulig å ordne problemet raskt og uten byråkrati. I denne saken var det nok med en telefon. Sykehuset beklaget feilen, og pasienten fikk time til undersøkelse kort tid etterpå.

[contact-form-7 id=»321″ title=»Var denne informasjonen nyttig?»]